Világszintű elismerésben részesült az Erzsébet-program

2017.11.08.

A Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet 2017. évi közgyűlésén a világszinten 20 legkiemelkedőbb szociális üdülési program között mutatta be az Erzsébet-programot.  A kiemelt országok között a magyarországi modell az egyetlen közép-kelet-európai. A rangos nemzetközi elismerés nemcsak Magyarországnak és az Erzsébet-programnak szól, hanem a magyar emberek összefogását is dicséri. 

A kormány által létrehozott Erzsébet-programot a szociálturisztika világszinten legnagyobb ernyőszervezete, a Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet, az ISTO (International Social Tourism Organisation)  tagszervezetei közül  a 20 legkiemelkedőbb szociálturisztikai  modell közé választotta. Az ISTO 2017. október 18-19-én, La Roche-en-Ardenne-ban, Belgiumban tartott éves közgyűlésének alkalmából egy olyan – a francia Gazdasági és Pénzügyminisztérium által támogatott ‒ szociálturisztikai kiadványt jelentetett meg, amely 20 szociálpolitikai és szociális programot mutat be a világ különböző pontjairól, mint kiemelkedő eredményes, követendő mintaként szolgáló modelleket.  

Az ISTO 37 tagországának 163 szervezetéből választotta ki Belgium, Brazília, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Kolumbia, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Uruguay szociális programjai mellett a magyar Erzsébet-programot is, mint az egyik legjobb szociálturisztikai modellt.

Az ISTO világméretű nemzetközi szervezet, amelynek missziója, hogy a mindenki számára elérhető pihenést támogassa, különösen a nyugdíjasok, a családosok, a fogyatékossággal élők és a fiatalok körében. A szervezet célja, hogy előmozdítsa a fenntartható turizmust, amely a helyi közösségek számára bevételi forrást jelent, valamint a természeti és kulturális örökség értékeinek megőrzése. A társaságnak négy fő döntéshozó testülete van, ezek közül az egyik az Igazgatótanács, amelynek tagjaként dr. Pintér Andrea segíti a szervezet munkáját. Az ISTO tevékenységét ernyőszervezetként látja el. Magán, állami, önkormányzati, érdekképviseleti tagszervezeteit arra ösztönzi, hogy azok együttműködjenek egymással elsődlegesen nemzetközi szinten, kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak olyan társadalmi csoportok számára, akiknek, különböző okok miatt nem elérhetőek a hagyományos turisztikai szolgáltatások.  

Magyarország kormánya 2012-ben tűzte ki célul, hogy a rászorulók számára kedvezményes pihenési lehetőséget biztosít. Ennek érdekében indította útjára szociális üdültetési programját, az Erzsébet-programot, amely kiemelt figyelmet fordít azon magyar családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akiknek ez másként nem lenne elérhető. Az Erzsébet-program 4 vagy 5 napos pihenésre szóló, egyszeri üdülési támogatását nyújt pályázatnyertesei számára. A támogatás több mint 50 magyarországi szálláshelyen vehető igénybe különböző turnusokban. A nevezetességekről, kikapcsolódási lehetőségekről híres városokban, többségében gyógyfürdős, ingyenesen vagy kedvezményesen igénybe vehető rekreációs szolgáltatásokkal, és szórakozási lehetőségekkel is rendelkező szállodákban várják a nyerteseket, napi kétszeri vagy háromszori étkezéssel.

Az Erzsébet-programban részt vevők száma 2012 óta évről évre növekszik, eddig mintegy 1 millió ember jutott pihenési lehetőséghez. A magyarországi Erzsébet-program a társadalmi szolidaritás és felelősségvállalás Európa- és immár világszerte ismert és elismert, sikeres mintája. A kormány által támogatott szociális üdültetés legfőbb financiális alapját 2012 óta az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásának pénzügyi eredménye biztosítja.

Hírek, aktualitások

7774

Több idő a szállásfoglalásra


Meghosszabbodik a szállásfoglalásra rendelkezésre álló idő az Erzsébet-programban. A nyertes pályázók az erzsebet.szallas.hu oldalon 2020. október 31-ig választhatják ki, hogy hol és mikor szeretnének pihenni.
7770

Tájékoztatás a felhasználói fiókokról


Az Erzsébet-programban a szállásfoglalás 2020-ban ­– a szallas.hu portállal kialakított együttműködésnek köszönhetően – az erzsebet.szallas.hu oldalon történik.
7768

Az Erzsébet-program telefonos ügyfélszolgálata megszűnt


2020. május 1-jétől az Erzsébet-program ügyfélszolgálata kizárólag elektronikus levélben érhető el, szállásfoglalással kapcsolatban a szallas.hu ügyfélszolgálata nyújt felvilágosítást.

Tovább az összes hírhez