Világszintű elismerésben részesült az Erzsébet-program

2017.11.08.

A Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet 2017. évi közgyűlésén a világszinten 20 legkiemelkedőbb szociális üdülési program között mutatta be az Erzsébet-programot.  A kiemelt országok között a magyarországi modell az egyetlen közép-kelet-európai. A rangos nemzetközi elismerés nemcsak Magyarországnak és az Erzsébet-programnak szól, hanem a magyar emberek összefogását is dicséri. 

A kormány által létrehozott Erzsébet-programot a szociálturisztika világszinten legnagyobb ernyőszervezete, a Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet, az ISTO (International Social Tourism Organisation)  tagszervezetei közül  a 20 legkiemelkedőbb szociálturisztikai  modell közé választotta. Az ISTO 2017. október 18-19-én, La Roche-en-Ardenne-ban, Belgiumban tartott éves közgyűlésének alkalmából egy olyan – a francia Gazdasági és Pénzügyminisztérium által támogatott ‒ szociálturisztikai kiadványt jelentetett meg, amely 20 szociálpolitikai és szociális programot mutat be a világ különböző pontjairól, mint kiemelkedő eredményes, követendő mintaként szolgáló modelleket.  

Az ISTO 37 tagországának 163 szervezetéből választotta ki Belgium, Brazília, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Kolumbia, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Uruguay szociális programjai mellett a magyar Erzsébet-programot is, mint az egyik legjobb szociálturisztikai modellt.

Az ISTO világméretű nemzetközi szervezet, amelynek missziója, hogy a mindenki számára elérhető pihenést támogassa, különösen a nyugdíjasok, a családosok, a fogyatékossággal élők és a fiatalok körében. A szervezet célja, hogy előmozdítsa a fenntartható turizmust, amely a helyi közösségek számára bevételi forrást jelent, valamint a természeti és kulturális örökség értékeinek megőrzése. A társaságnak négy fő döntéshozó testülete van, ezek közül az egyik az Igazgatótanács, amelynek tagjaként dr. Pintér Andrea segíti a szervezet munkáját. Az ISTO tevékenységét ernyőszervezetként látja el. Magán, állami, önkormányzati, érdekképviseleti tagszervezeteit arra ösztönzi, hogy azok együttműködjenek egymással elsődlegesen nemzetközi szinten, kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak olyan társadalmi csoportok számára, akiknek, különböző okok miatt nem elérhetőek a hagyományos turisztikai szolgáltatások.  

Magyarország kormánya 2012-ben tűzte ki célul, hogy a rászorulók számára kedvezményes pihenési lehetőséget biztosít. Ennek érdekében indította útjára szociális üdültetési programját, az Erzsébet-programot, amely kiemelt figyelmet fordít azon magyar családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akiknek ez másként nem lenne elérhető. Az Erzsébet-program 4 vagy 5 napos pihenésre szóló, egyszeri üdülési támogatását nyújt pályázatnyertesei számára. A támogatás több mint 50 magyarországi szálláshelyen vehető igénybe különböző turnusokban. A nevezetességekről, kikapcsolódási lehetőségekről híres városokban, többségében gyógyfürdős, ingyenesen vagy kedvezményesen igénybe vehető rekreációs szolgáltatásokkal, és szórakozási lehetőségekkel is rendelkező szállodákban várják a nyerteseket, napi kétszeri vagy háromszori étkezéssel.

Az Erzsébet-programban részt vevők száma 2012 óta évről évre növekszik, eddig mintegy 1 millió ember jutott pihenési lehetőséghez. A magyarországi Erzsébet-program a társadalmi szolidaritás és felelősségvállalás Európa- és immár világszerte ismert és elismert, sikeres mintája. A kormány által támogatott szociális üdültetés legfőbb financiális alapját 2012 óta az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásának pénzügyi eredménye biztosítja.

Hírek, aktualitások

7621

Nyugdíjasok foglalhatnak szállást 2019-re


A nyugdíjas pályázatnyerteseknek a mai napon megnyílt a szállásfoglalás felülete, most a 2019-es év üdülési turnusaira lehet foglalni. A szálláshely kiválasztása most is elektronikusan zajlik, a www.erzsebetprogram.hu oldalon, a személyes pályázói profilba belépve, ahol a szálláshelyek és a turnusok fokozatosan kerülnek megnyitásra.
7554

Pályázatnyertes családok szurkolhattak a Formula-1 szabadedzésén


A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Hungaroring Sport Zrt. együttműködésének köszönhetően, a pályázatnyertes családok idén a Formula−1 Rolex Magyar Nagydíj pénteki szabadedzését nézhették végig az Erzsébet-program keretében. A 2018. július 27-i egynapos kiránduláson – a hőség ellenére – a felnőttek és a gyerekek is egyaránt nagy izgalommal figyelték az edzést a lelátóról.
7529

Idén is pályázhatnak családok a Forma−1 szabadedzésére


Az Erzsébet-program pályázati lehetőséget hirdet egynapos kirándulásra a mogyoródi Hungaroringre. A pályázatnyertesek a 2018. július 27-i Forma−1-es szabadedzést tekinthetik meg.

Tovább az összes hírhez