Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka

  

Cím: 8251 Zánka, Külterület hrsz. 030/13.
Telefonszám: +36 1 445 0212
GPS koordináta: 46° 52.965', 17° 42.478'

Az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka a hajdani gyermekváros helyén, mintegy 200 hektáron, óriási zöldterületen terül el. Zánka Veszprém megyében, a Balaton északi partján, a Balaton-felvidék természeti és történelmi értékekben gazdag festői környezetében fekszik, olyan kedvelt turisztikai célpontok gyűrűjében, mint a Káli-medence, a Művészetek Völgye, Tihany vagy Badacsony. Az üdülőközpont hosszú, saját balatoni partszakaszán várja a strandolni, sportolni, hajózni, vitorlázni, pihenni vágyó vendégeket. A területen számos sport- és kulturális létesítmény is található: sportcsarnok, stadion, szabadtéri sportpályák, teniszpályák, strandröplabda- és strandfocipályák, színházterem, galéria, tájház.

Téliesített üdülőházak
A 2009-ben felújított szálláshelyeken 2, 3, 4, 6 és 8 ágyas, saját fürdőszobás szobák találhatók. Minden közös társalgó televízióval felszerelt.
A téliesített szálláshelyeken teljes körűen akadálymentesített épület is található mozgáskönnyített szobákkal.

Nyári üdülőházak (téliesített)
A 2013-ban felújított szálláshelyeken 2, 3, 7, 8 és 10 ágyas, saját fürdőszobás, normál és emeletes ágyakkal ellátott szobák találhatók. Minden közös társalgó hűtőszekrénnyel felszerelt. Az épületek földszintjén kétágyas, akadálymentesített szobák találhatók.

Nyári üdülőházak
Az üdülőházakban 2 és 10 ágyas szobák kerültek kialakításra. A 2 ágyas szobák mindegyike saját fürdőszobával rendelkezik, a 10 ágyas szobákhoz közös zuhanyzó és WC tartozik. Az épületekben teakonyha és társalgó szolgálja a vendégek kényelmét.


Szolgáltatások
- televízió a társalgókban
- pingpong asztal
- csocsóasztal
- strandhasználat és vízimentő szolgálat
- szabadtéri sportpályák használata
- könyvtár látogatása
- vízibicikli- vizieszközök kölcsönzése (térítés ellenében)
- kalandpark (térítés ellenében)
- sétahajózás (térítés ellenében)
- vízicsúszda (térítés ellenében)
- mászófal (térítés ellenében)
A változtatás jogát a szálláshely fenntartja.


Látnivalók a környéken
Zánka: Falumúzeum
Monoszló: Hegyestű Geológiai bemutatóhely
Nagyvázsony: Kinizsi Vár
Tihany: Apátság, Babamúzeum

Haditechnikai Park (az üdülőközpont területén, térítés ellenében)
Kiállított eszközök:
• 85 mm-es D-44 hadosztályágyú
• T-72 közepes harckocsi
• 152 mm-es D-20 ágyútarack
• APM-90M leszállító fényszóróállomás
• PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi
• BAT-M gyorsjáratú lánctalpas buldózer
• P-18 felderítő lokátorállomás
• V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
• 1969M vegyes tüzelésű mozgókonyha
• ZIL-130 közepes teherbírású közúti gépjármű
• MiG-21bisz több feladatú vadászrepülőgép
• MI-8T szállító helikopter
• MI-24D harci helikopter

Hegyestű
A Káli-medence kapujának őre, a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.
A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit.
Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait és a nemzeti park természeti értékeit.
Innen is kiváló lehetőség nyílik gyalogosan vagy kerékpárral bejárni a Káli-medence természeti értékeit.

Megközelíthetőség
Az üdülőközpont autóval és vasúttal is jól megközelíthető, a 71-es számú főút mentén Balatonakali és Zánka községek között, a Csorsza-patak völgyében. Autóbuszmegálló az üdülőközpont bejárata előtt található. Saját vasútállomással is rendelkezik, Zánkafürdő néven.
Hajóval a nyári időszakban Tihanyból és Badacsonyból is megközelíthető, saját kikötő található a területen.

Turnusok

A táborban napi ötszöri étkezés (reggeli-tízórai, ebéd-uzsonna, vacsora) biztosított.


Tovább a galériára

Hírek, aktualitások

7276

Világszintű elismerésben részesült az Erzsébet-program


A Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet 2017. évi közgyűlésén a világszinten 20 legkiemelkedőbb szociális üdülési program között mutatta be az Erzsébet-programot. A kiemelt országok között a magyarországi modell az egyetlen közép-kelet-európai. A rangos nemzetközi elismerés nemcsak Magyarországnak és az Erzsébet-programnak szól, hanem a magyar emberek összefogását is dicséri.
7257

Két gyermekes családok is foglalhatnak szállást mától


Megkezdődött a szállásfoglalás azoknak a két gyermeket nevelő családoknak, akik a gyereknapon meghirdetett szociális üdülési pályázaton támogatásban részesültek. Ők az Erzsébet-program elektronikus felületén 2018 március végéig tudnak szállást foglalni, 2018 fennmaradó hónapjaira október 5-től nyílik majd meg a felület.
7256

Szállást foglalhatnak a gyermeküket egyedül nevelő pályázatnyertesek


Megkezdődött a szállásfoglalás azoknak az egyedülálló szülőknek, akik a gyereknapon meghirdetett szociális üdülési pályázaton támogatásban részesültek. Ők az Erzsébet-program elektronikus felületén 2018 március végéig tudnak szállást foglalni, 2018 fennmaradó hónapjaira október 5-től nyílik majd meg a felület.

Tovább az összes hírhez