Erzsébet Talentum Program: minden gyermek lehetőség

2016.04.29.


Április 28. és május 1. között került sor az Erzsébet Talentum Program idei tavaszi táborára. A helyszín hagyományosan a zánkai Erzsébet Üdülőközpont, ahová a négy nap során Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is ellátogatott.

Az Erzsébet-program tehetséggondozó kurzusa, az Erzsébet Talentum Program idei tavaszi tábora hatodikként került megrendezésre 2016. április 28. és május 1. között, csütörtöktől vasárnapig a Balaton-menti Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánkán.

Az Erzsébet Talentum Programban azok a gyermekek vehetnek részt, akik az előző évi, nyári tematikus Erzsébet-táborokban a szakfoglalkozások során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és meghívást kaptak a Programba az adott tematikus tábor szakmai vezetőjétől. A 2013/14-es tanévben 100, a 2014/15-ös tanévben már 112 gyermek kiválasztására nyílt lehetőség, a mostani 2015/16-os tanév őszi (2015. 11. 26-29.) és tavaszi (2016. 04.28.-05.01.) táborában szintén 112 gyermek vehetett részt, és fejlesztette tovább tehetségét, képességeit. A táborban a sport, az előadó-, a képző- és a népművészetek különböző területén − birkózás, ökölvívás, cselgáncs, kosárlabda, labdarúgás, öttusa, továbbá alkotó- és képzőművészet, formatervezés, színjátszás, írás-olvasás, zene, népművészet, népzene és néptánc − foglalkoztak a neves szakemberek a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekekkel. Az Erzsébet Talentum Program tavaszi táborát pénteken Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is meglátogatta. Az esti foglalkozások után a Bajnokbemutató című programon is részt vett, amelyen a mentorok meséltek a gyerekeknek személyes pályájukról, a sikereikhez vezető útjukról, saját mentoraikról.

A tavaszi talentum tábor szakmai vezetői megegyeztek az ősziével, közöttük találjuk többek között Csender Levente novellistát, Erdei Viktor tervezőművészt, Erdei "Madár" Zsolt bokszolót, Hadfi Dániel cselgáncsozót, Horváth Attila népművészt, Horváth Ádám előadóművészt, Komáromi Tibor birkózót,  Letenyei Gábor néptánc oktatót, Martinek János öttusázót, Papp-Für János költőt, Vincze Ottó labdarúgót. Szakmai vezetőikre – mentoraikra – életútjuk, személyes példamutatásuk és odaadó támogatásuk miatt is példaképként tekintenek a kurzusokon résztvevő gyerekek.

A tábor általános napirendje a szakmai fejlesztő programokra napi 2x3 órát (összesen 18 órát), a szervezett szabadidős és esti, közösségi programokra általában napi 2 órát (összesen 6 órát) biztosít. A gyermekek számot adhatnak tehetségükről, és lehetőségük nyílik kiscsoportos foglalkozás keretében a neves és hozzáértő mentoraiktól tanulni, titkokat, mesterfogásokat ellesni. Minden szakmai vezető egyéni házi feladatokkal és tanácsokkal látja el a gyermeket az őszi 4 nap alatt annak érdekében, hogy a tavaszi táborig egyénileg fejlődhessenek tovább. Az Erzsébet Talentum Program mentorai a két tábor közötti időszakban is figyelemmel kísérik a meghívott fiatalok szakmai életútját, és folyamatosan kapcsolatot tartanak velük. A 2015/16-os tanévi Erzsébet Talentum Programban részt vevő gyerekek mintegy 12%-a érkezik komplex programmal fejlesztendő kistérségből. Több résztvevő érkezik Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből és Budapestről is.

A Kormány által támogatott Erzsébet-programban eddig több mint 600 ezer ember, köztük több mint 300 ezer gyermek jutott üdülési, pihenési, táborozási lehetőséghez, az idén a kedvezményezettek száma év végére összességében meghaladhatja a 800 ezret. Az Erzsébet-táborokban nyaralók száma az első évhez képest tavalyra megnégyszereződött. A részt vevő gyermekek 94,4%-a hátrányos helyzetű családból érkezik.

Jelenleg is nyitva vannak az Erzsébet-táborok idei nyári pályázatai, még több mint 40-féle általános és tematikus kiírásra lehet jelentkezni. A beadási határidő meghosszabbodott 2016. május 2-án éjfélig. Jelentkezni a www.erzsebetprogram.hu honlapon keresztül lehet.

Tovább a galériára

Hírek, aktualitások

7732

Változik az Erzsébet-program Ügyfélszolgálati Irodájának telefonszáma


2019.05.06-tól az ügyfélszolgálat új telefonszáma: 06 1 505 8482
7727

Az Erzsébet-program Ügyfélszolgálati Irodája bezárt.


Információk: ugyfelszolgalat@erzsebetprogram.hu www.erzsebetprogram.hu Megértését köszönjük.
7621

Nyugdíjasok foglalhatnak szállást 2019-re


A nyugdíjas pályázatnyerteseknek a mai napon megnyílt a szállásfoglalás felülete, most a 2019-es év üdülési turnusaira lehet foglalni. A szálláshely kiválasztása most is elektronikusan zajlik, a www.erzsebetprogram.hu oldalon, a személyes pályázói profilba belépve, ahol a szálláshelyek és a turnusok fokozatosan kerülnek megnyitásra.

Tovább az összes hírhez